Molekuły z fotonów
3 października 2013, 12:54Naukowcy z MIT-u i Universytetu Harvarda, pracujący w ramach Harvard-MIT Center for Ultracold Atoms zmusili fotony do... połączenia się w molekuły. Taki stan materii opisywano dotychczas jedynie teoretycznie
Nanodiamenty pomagają w oznaczaniu żelaza
3 października 2013, 12:36Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm opracowali nową metodę wykrywania poziomu żelaza. Ich czujnik bazuje na nanodiamentach.
Resweratrol nie jest dobry na wszystko
3 października 2013, 11:22Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, był dotąd zachwalany jako cudowna substancja o właściwościach przeciwzapalnych i antyutleniających. Najnowsze amerykańskie studium wykazało jednak, że resweratrol pogarsza objawy stwardnienia rozsianego (SR).
Niebezpieczna woda
2 października 2013, 17:26W wodzie i osadach, gdzie spuszczana jest oczyszczona woda wykorzystywana podczas wydobywania ropy naftowej i gazu łupkowego stwierdzono podwyższony poziom promieniowania, soli i metali. Poziom radu w dół Blacklick Creek do którego Josephine Brine Treatment Facility spuszcza wodę był 200-krotnie większy niż przed miejscem zrzutu - mówi profesor Avner Vengosh z Duke University
Żywa ściana hotelu
2 października 2013, 11:32Największy ogród wertykalny w Londynie ma 350 m2. Utworzono go na południowej ścianie hotelu The Rubens. Projektantem Living Wall jest ekolog Gary Grant.
Twarz dla robota - najlepsza, czyli jaka?
2 października 2013, 10:30Starsi i młodsi ludzie różnią się pod względem tego, jak chcieliby, by wyglądał ich osobisty robot.
Tatuaże upamiętniające ładnych inaczej
2 października 2013, 08:28Samantha Dempsey stworzyła tatuaże upamiętniające wymarłe gatunki niezbyt pięknych i mało charyzmatycznych zwierząt. Amerykanka podkreśla, że ładnym, czytaj pandzie wielkiej lub egzotycznym ptakom, jest łatwiej, bo zebranie funduszy na ich ochronę nie stanowi większego problemu. Co jednak w sytuacji, gdy komuś poskąpiono uroku?
Budują miniaturowy akcelerator cząstek
1 października 2013, 16:27Eksperci ze SLAC National Accelerator Laboratory i Uniwersytetu Stanforda pracują nad zminiaturyzowaniem akceleratora cząstek. Ich głównym celem jest zastąpienie 3-kilometrowego akceleratora liniowego urządzeniem o długości 30 metrów.
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
Powstała elastyczna ceramika
27 września 2013, 16:46Naukowcy z MIT-u i singapurskiego Uniwersytetu Technologicznego Nanyang stworzyli... elastyczną ceramikę. Ich materiał nie tylko można wyginać, ale również ma on pamięć kształtu i po podgrzaniu powraca do swojej pierwotnej formy. Ceramika znana jest z tego, że jest bardzo twarda i bardzo krucha. Zadziwiające jest nie tylko to, że można ją zgiąć, ale również i fakt zapamiętywania kształtu. Dotychczas właściwość tę wykazywały niektóre metale i polimery